Jag hade »sallad« uppskrivet på inköpslistan jag hade med mig till ICA idag. Från början hade jag tänkt mig att köpa isbergssallad men stod sedan helt plötsligt framför kyldisken i grönsaksavdelningen med alla sina förpackade bakteriehärdar i form av inplastad sallad.
Jag var på väg att stoppa ner en förpackning med ICA »trippelsallat« i korgen när jag kollade bäst-före-datum. Jag hittade inget mer än ett kryptiskt batchnummer. Jag frågade en anställd utan att få klarare besked om hur gammal salladen var. Hon sade dock att man inte behövde datummärka salladen om den inte var skuren.
Eftersom jag inte var villig att riskera något (och inte tycker om dålig märkning av varor) stoppade jag tillbaka förpackningen och fortsatte leta. När jag fann en förpackning märkt ICA med enbart ruccolasallad (ruccola ingick även i trippelsalladen) väntade jag inte finna någon datummärkning där heller. Till min stora förvåning fanns den där, datummärkningen, tillsammans med en text som talade om hållbarhet.
Om det butikspersonalen hävdade om icke-skurna sallader stämmer borde ju inte heller denna sallad behövt någon datummärkning men ändå hade man tagit med det. Varför saknades det då på den andra salladsförpackningen?
I ett 20 år gammalt Sydnytt-inslag kan man se Jesper Aspegren stå utanför Pågens bageri utan att ha fått en kommentar till varför de var tvärt emot att datummärka bröd. Sedan jag såg det inslaget i somras har jag tänkt på det varje gång jag sett en förpackning med deras bröd eller en reklamfilm från Pågen.
Så mycket för att baka med kärlek.