I slutet av förra veckan kom Granskningsnämndens beslut om min anmälan av den lokala TV-kanalen 24nt (en kanal jag skrivit om tidigare i två inlägg). Det är en sådan kanal man tänker sig vara den enda tittaren av när man tittar och där en stor del av behållningen är att få höra extrem Norrköpingsdialekt.
Min anmälan gällde dock inte dialekter (av någon anledning är det just bara skånska som kan orsaka sådana kontroverser) utan utformningen på vädersändningens sponsringsmeddelanden som var mer reklam än sponsorskyltar.
Utslaget blev en fällning. Det är lite märkligt att läsa 24nt:s yttrande:
… Vi hävdar också att »Lundbergs« är alltför diffust för att bara nämnas utan en vidhängande text som säger vad de representerar.
Lundbergs är alltså det dominerande fastighetsföretaget i Norrköping som funnits i över sextio år. Som rivit de centrala delarna av centrum för att hålla stora ytor med parkeringsplatser och stora köpcentrum. Att detta skulle vara för diffust för kanalens tittare är väldigt märkligt.
Vi arbetar efter ett koncept som är helt nytt för Sverige och inser därför att det kan finnas anledning att diskutera och ifrågasätta. … Konceptet innebär att vi sänder en nyhetsslinga enligt följande:
- Nyheter 10 minuter
- Reklam 2 minuter (1 minut före och 1 minut efter nyheterna)
- Information och väder upp till 2 minuter
- Program 6 minuter
Man kan börja med att ifrågasätta påståendet att det skulle vara helt nytt för Sverige. Som jag skrev redan för ett år sedan började SVT24 med samma uppbyggnad men övergav sedan detta.
Det är också intressant att jämföra hur beslutet bevakats i de lokala medierna. Inte alls. Det är stor skillnad mot min anmälan mot TV4 Öst (där programledaren Ulf Holmertz var iklätt ett förkläde med texten »Whirlpool« och där en anställd från företaget demonstrerade hur man använder företagets mikrovågsugnar till att laga mat). När det inslaget fälldes nämndes det i flera medier. Nu har det inte nämnts någonstans.
Kanske har det att göra med att alla lokala medier utom SR och SVT ingår i Corren-/NT-konglomeratet och inte är intresserade att ta upp saken. Kanske har det att göra med att Granskningsnämnden inte släppt någon pressrelease och att de lokala journalisterna inte prenumererar på nyhetsbevakingar där de lokala orterna nämns. Eller så är det ingen nyhet att man tar en rövare på att tänja på regler och praxis.
Granskningsnämnden verkar också ligga efter med att lägga upp PDF-filer på sina beslut på sin webbplats. Just nu fungerar webbplatsen inte överhuvudtaget.