Sedan förra inlägget om Riya har en uppdatering kommit som gör att oss stackare bakom hemska NAT-ande brandväggar också kan använda oss av uppladdaren. Intressant blev det när ansiktsdetektorn markerade Mao Zedong på bilder från det där torget och visst kände Riya igen honom. (Nu är det ju inte så svårt eftersom det är exakt samma bild av honom på alla foton.)
Jag har sett en hel del kommentarer om Riya som ett utmärkt sätt att övervaka folk på ett dåligt sätt, där har Riya en hel del att göra för att övertyga om att uppgifterna inte kommer att användas på ett sätt som deltagarna inte vill vara med om. Riyas kommunikation med användarna känns än så länge befriande öppen. Med tydligt annonserade bloggar, både en officiell samt från några av medarbetarna. Supporten sker till stor del genom en wiki där vem som helst kan ändra, visst det har nackdelar att det kan bli lite rörigt när användare skriver frågor och kommentarer på galna ställen men i stort känns det som en fördel. (Men då råkar jag vara en person som är allergisk mot webbforum.)
Hur fungerar då själva tjänsten? Tja, det känns fortfarande som jag har gjort det mesta identifieringsarbetet själv. Hittills har bara Riya lyckats bra med att identifiera ansikten när bilderna är tagna ungefär samtidigt och från nästan samma vinkel. Och än saknas en del grundläggande funktioner som att kunna ta bort album, rotera bilder etc. fast sådant får man ta i en betaversion.
(Den här bloggen har förresten fördelen att ha varit i perpetual beta sedan 2003 och helt sonika inkorporerat det i namnet, från början var det tänkt att så småningom byta namn till enbart Månhus.)
Riya finns nu tillgänglig för alla att prova.