Jag har fått en del frågor om tangentbordet på Nokia N97.
Cecilia skickade följande fråga:
Hej! Funderar på om jag ska köpa en nokia N97. Men är lite fundersam då det gäller tangenterna. Testade en väns telefon vars tangenter inte heller har enskillda å, ä och ö knappar. Dock så har hon en telefon där man trycker två gånger på en knapp på vänster sida så kan hon lägga till å ä och ö.
Hur fungerar det på Nokian? Vore väldigt tacksam för svar.
Falestal ställde följande fråga:
Hej. Det vore trevligt om du kan visa qwerty bordet lite bättre med bättre belysning. Har den svenska n97 åäö på tangentbordet eller måste man hålla in fn eller ctrl eller nått. Kan du demonstrera när du skriver med den och ge lite feedback om hur den känns att skriva på? Kan du installera mobipocket och visa hur det funkar, du får ladda ner s.60 3rd. Den är gratis. Men inte 100% kompatibel, men det skall gå ändå. Tack på förhand. ** Tre inmatningsmetoder**
N97 har tre inmatningsmetoder:
- Knappsats på pekskärmen
- Handskrift på pekskärmen
- Utfällbart QWERTY-tangentbord
Knappsatsen på tangentbordet fungerar som de sifferknapparna på en vanlig telefon. För att skriva “David” trycker man 328884443. Har man T9 påslaget räcker det förstås med 32843. Man får feedback genom att hela telefonen vibrerar kort när man trycker skärmen. På så sätt kan man avgöra om tryckningen registrerats av telefonen även utan att titta noga. Det är bättre än den original-iPhone jag använt tidigare men jag tycker fortfarande inte att det är tillräckligt. För att kunna skriva snabbt och enkelt vill jag känna knapparna så att jag enkelt kan avgöra om fingrarna hamnade lite snett.
Handskriftsigenkänningen är imponerande korrekt vid en första titt men man märker efter ett tag att det är problematiskt att få till vissa tecken. Man kan i och för sig träna telefonen att känna igen sin handstil men när jag försökt har den för vissa bokstäver klagat på att de varit för lika andra bokstäver. Kanske skulle man provat att lära telefonen något som liknar Graffiti, systemet som Palm Pilot använde för handskriftsigenkänning som var någorlunda likt vårt alfabet med några undantag. Handskriftsigenkänningen är alltså inget jag använder särskilt mycket.
När jag skriver är det istället QWERTY-tangentbordet jag använder. Det är ett riktigt QWERTY-tangentbord med separata knappar för varje bokstav. Varje bokstav förutom våra speciella tecken vill säga. Till skillnad mot iPhone som i version 3.0 fått Å, Ä och Ö i sitt onscreen-tangentbord är det väl dyrt att göra en speciell version av tangentbordet på N97 för att rymma ytterligare tre tecken. Det har Nokia löst med en speciell skift som används för att få fram “udda” tecken såsom siffror, asterisk och å,ä,ö. Man måste alltså lära om lite för att få fram ä, ö och å i “räksmörgås”.
Tryck knappen längst ner till höger som har den blåa pilen.
Telefonen är nu i skiftläget för nästa intryckta tecken.
Tryck på knappen för punkt/komma (det blåa “å”-et indikerar vad knappen resulterar i för tecken vid skiftläge).
Och å-et är där. Telefonen är inte längre i skiftläget.
Jag som har ganska stora händer klarar av att skriva på tangentbordet med en hand genom att hålla telefonen diagonalt i handen. På så sätt kan jag hålla en temugg i ena handen och skriva på Twitter med den andra. Annars får man hålla telefonen i ena handen och skriva med den andra. Står telefonen på en yta kan man använda båda händerna till att skriva.
Man märker av vissa buggar vid textinmatningen. När man fäller ut tangentbordet till exempel kan de första knapptryckningarna leda till att fel tecken visas. Vid ett par tillfällen har ungefär hälften av knapparna på översta raden slutat fungera helt. (Vid ett av tillfällen ledde de utelämnade bokstäverna att ett ord kom väldigt nära ett annat, mer snuskigt, ord.)
Peter Andersson skrev på Twitter för några veckor sedan om att funktionen för prediktiv text kan vara väl slö. Jag hade inte testat den särskilt noga innan men aktiverade funktionen då och har testat i ungefär två veckor nu. Funktionen lär sig efterhand vilka ord man använder och försöker fylla i vad den tror att man kommer att skriva. Genom att trycka mellanslag eller return accepterar man förslaget, om inte fortsätter man att skriva. Problemet är när man inte upptäcker att förslagen slår igenom. Jag skriver “SF” följt av mellanslag och upptäcker kort därefter att telefonen fyllt i “SF-BOKHANDELN”. Oftast är det dock att telefonen fått för sig att lägga in skiljetecken efter vissa ord. Slöheten råkade jag på först häromdagen, antagligen när telefonens processor jobbade på högvarv. Det dröjde flera sekunder från det man tryckt på knapparna förrän texten dök upp på skärmen. Slöheten gav sig dock av sig själv efter ett kort tag. Jag tror dock att jag kommer slå av det eftersom vinsten för mig inte är stor och inte uppgv