Trots att jag själv jobbar med webbutveckling dagligen så är jag lite besvärad till hur webbläsare används till lite allt möjligt. När jag letar efter färdiga open-source-lösningar för digital signage (ung. skyltsystem) så är de två första jag hittar Xibo och Concerto. Båda har ett webbaserat administrationsgränssnitt och det kan man väl möjligtvis acceptera. Det är lite krångligt att redigera men exakt hur det ser ut är ju inte hela världen – fördelen att man kan redigera från olika ställen väger upp.
Xibo har två klienter (en .NET-baserad för Windows och en Python-baserad för Linux). Klienterna har hand om nedladdning av filer från servern och visning. Vad som inte anges så tydligt är faktum att själva visningen (åtminstone i Windows-klienten) görs med HTML-rendrering. I fallet med Concerto är sidorna lite tydligare med att rendreringen sker med webbläsare. Här är det en fördel - man behöver inte ladda ner en klient.
Just att använda webbläsare för att rendrera annat än webbsidor känns sådär. Det är enkelt att komma igång med något som ser hyfsat ut. Dock kommer finishen sällan längre än så. Sidutritningen sker tydligt. I bästa fall är det bara ett svagt flimrande som syns vid uppdatering men det kan vara så att saker tydligt ritas ut i ordning. Frameraten är också betydligt lägre än vad samma dator hade klarat med en icke-webb-klient.
Kanske kommer saker att ting bli bättre med canvas-stöd och WebGL men jag tänker nog se till att programmera lite saker som inte är webb också framöver.