You can't spell journalism without URN

· 525 ord · 3 minut(er) att läsa

Att man ska länka på webben och då även länka till andra webbplatser och direkt till innehållet och inte hemsidan känns det som jag tjatat om:

flashback-start 🔗

Jag saknar Länkarna

Jag har kollat runt lite i RSS-flöden och på svenska bloggar och konstaterat att det finns en hel del som inte tar tillfället i akt att länka när det borde vara den naturligaste sak i världen.

Sveriges bästa vadå?

Om jag kommenterar politisk debatt som förs i dagstidningarna och på sin höjd länkar till tidningarnas förstasidor, har jag då en blogg?

Vad var idéen med webben nu?

Vid en eventuell länkning från annan sida till oss vill vi gärna bli informerade om detta och då innan länken publiceras. (citat från en länkpolicy)

Slå upp ett verk

Intressant nog är det först med wikin som hyperlänkar i HTML börjar användas på ett sätt som gör innehållet till riktig hypertext. Tidigare har webben mest bestått av sidor där textinnehåll och länkar varit åtskilda från varandra.

Såå tjugohundratvååå

Bloggar och wiki är ganska intressanta för det är webbföreteelser som verkligen tar till sig hypertext. Dock med sina egna begränsningar.

Sourze och bloggar

Och nog hade jag trott att alla större webbplatser insett att förstasidor som bara länkar vidare till en huvudsida är dumt. Liksom att använda sig av cloaking för att få samma URL hela tiden.

Speciellt dåliga på att länka är traditionell media.

Hamnar hellre hos Henrik

Toppnoteringen hittills är 27 000 läsare [för Virtanen]. Han följs av bloggen http://ytligheter. webblogg.se [förstås inte länkad] med 6 700 besök som topp. (citat från Aftonbladet med egna kommentarer i hakparenteser)

En egen TV-tablå

Varför är TV-programs hemsidor så dåliga på att ge länkar till webbsidor med mer information om ämnen de tar upp?

flashback-end 🔗

Någonstans hade jag nog givit upp hoppet om att en tidning skulle ha en länk på sin webbplats. Det är fantastiskt om de ens skriver ut URL-en men att de skulle få för sig att verkligen länka dit är ungefär lika troligt som att Ernst Kirchsteiger skulle klara sig igenom ett helt avsnitt utan att vara barfota eller att bitarna på DVD i DVD-spelaren spontant skulle arrangera om sig och bilda en årskrönika över TV-programmet Sigma med kommentarer av William Shakespeare och Albert Einstein.

Men så berättar Beta Alfa om att Aftonbladet (idag tillfälligt under namnet Tryckfrihet) faktiskt länkar till bloggar i samband med en nyhetsartikel om Lars Danielsson. Och se vissa av de är även länkade direkt till enskilda inlägg!

DN går steget längre och har faktiskt länkar i brödtexten! Ni vet det där »hypertext« som det talades om förr i tiden i samband med Ted Nelsons Xanadu (ej att förväxlas med Charles Foster Kanes Xanadu), sån där hypertext som i

MultiMedia, HyperMedia och HyperText [sic!] är några av de begrepp som är på modet inom datorvärlden just nu.

DMz, nr 15 1991

Ja, det finns till och med konstiga personer som hävdar att HTML är en förkortning för Hypertext markup language.

DN-artikeln har förresten den märkliga rubriken Journalistik utan medier vilket vittnar om en konstig syn på vad ett medium är. Låt vara att »traditionella massmedier« är långt att skriva.

*[DN]:Dagens Nyheter *[DMz]:Datormagazin