Kalkon eller turk(ey)?

· 216 ord · 2 minut(er) att läsa

Google började igår sin publika betatestning av ett verktyg för att förbättra sin bildsökning och man tar hjälp av användarna för att få hjälp att tyda vad bilderna föreställer. Till skillnad mot Amazons turklösning som innebär att användarna får en liten (och då ytterst liten) summa för sin insats (och som kritiserats genom fårprojektet som släpptes i maj , Flash-varning!) har Google valt att betala ännu mindre, dvs. inget alls. Istället har man valt att göra det i form av en tävling om äran. Uppnådd poäng publiceras.

Det blir billigare men frågan är om man inte slänger undan massa information om man bara sparar det nyckelord som de två användarna som gemensamt märker bilderna kommer fram till.

Jag har testat det en del idag och flera gånger har jag kunnat identifiera bilden ganska bra medan motparten enbart fått till en ytterst allmän beskrivning. Som exempel var det inga problem för mig att känna igen Schröder och Chirac.

Genom att spara allt användarna matat in och sedan i efterhand processa alla inmatade nyckelord för en bild borde man kunna få in ytterligare data.

Jag kom till andra plats i rankingen innan jag gav upp

Som användare är det lite trist att få se samma bild flera gånger, det känns som arbetet man lägger ner gratis för ett vinstdrivande företag med ganska bra vinst till stor del kastas bort.