Bibliotekarie -2.0

· 387 ord · 2 minut(er) att läsa

Erik var i Norrköping igår och pratade om Bibliotek 2.0 vilket får mig att fundera på måndagens besök på Norrköpings Stadsbibliotek. Eftersom jag tyckte att böckerna jag lånat legat lite väl länge bestämde jag mig för att göra ett försök att lämna tillbaka dem (däribland ett exemplar av Bloggtider som jag tänkt blogga om1 men som aldrig blev av).

Eftersom biblioteket numer inte har öppet längre till 20 blev det en kamp mot klockan för att hinna från stationen till biblioteket innan de stängde. Väl där fick jag betala böter på 50 kronor för de försenade böckerna, varav en av böckerna var ett fellån eftersom jag redan läst den innan.

När jag frågade om varför jag inte hade fått den övertidsvarning via e-post som jag borde ha fått eftersom jag anmält mig fick jag bara ett surt konstaterande om att jag borde ha fått det och de visade inget som helst intresse för att försöka åtgärda felet (jag har drabbats av det en gång tidigare). Istället fick jag ett antydande om att mitt e-postkonto kanske hade varit fullt2.

Om biblioteken inte är mer intresserade än så finns det liksom ingen mening med Bibliotek 2.0 (och kanske inte heller med Bibliotek 1.0).

Till ett inlägg på Bibliotek 2.0 som frågar sig varför bibliotek inte erbjuder påminnelse via SMS eller e-post skriver Niclas Forsgren i en kommentar:

När man hör talas om att det finns bibliotek som kalkylerar med förseningsavgifter i budgeten, så kan man kanske förstå (men inte acceptera) att denna service inte läggs in i systemet.

Kanske har NSB tänkt steget längre: Först erbjuda tjänsten så att låntagarna kan slappna av och inte bevaka återlämningstiderna så hårt. Sedan låta bli att skicka ut påminnelserna och inhämta avgifterna. Jag skulle förstå att de är rädda att förlora mig som inkomstkälla. För även om bibliotekets Bookit-server inte vill dela med sig av vilka böcker jag lånat tidigare berättar den tjänstvilligt om hur mycket jag gett i extra bidrag i form av förseningsavgifter sedan mars förra året:

Summa gjorda betalningar: 230.00 Kr [sic!]

Bäst att barrikadera dörren innan jag går och lägger mig så att jag inte har attackbibliotekariestyrkan här inne utan förvarning.

1 Bland annat en fråga om varför Paul Bausch utelämnas i historien om Blogger.

2 Är inte det en direkt förolämpning för en datorkunnig person?

*[NSB]:Norrköpings stadsbibliotek