Treese

· 297 ord · 2 minut(er) att läsa

Illustration från företaget Nordisk mobiltelefon som jämför turbo-3G-täckningen i Sverige mellan det egna företaget och de andra näten. NMT:s nät täcker hela Sverige samt områden runt kusterna förutom delar av Norrlands inland. Konkurrenterna har täckning längst kusten från Bohuslän söderut till Skåne och sedan norrut till Upplandskusten med undantag av enstaka ställen på Smålandskusten. Utöver det har konkurrenterna täckning på Öland, Gotland samt på enstaka ställen i Småland, Östergötland, Svealand och Norrland.

Illustration med snygga färger från Nordisk mobiltelefon

I avsnittet om härarbete i podcastserien What’s next nämner Fredrik Härén (passande namn) Tres turbo-3G:

Alltså: ute på en kobbe i skärgår’n har du 3,6 megabit. Du kan sitta och titta på en streaming video.

Det är väl en sanning med modifikation. För det första behöver kobben i skärgården ligga i närheten av en mast där de installerat den utrustning som krävs för den högsta hastigheten. Ligger kobben i närheten av Stockholms innerstad kanske det finns. Annars inte.

Konkurrenten Nordisk mobiltelefon (som renommésnyltar lite på NMT, även om antalet personer som skulle välja ny teknik pga. nostalgi av gammal teknik nog är liten) påstår i sin reklam vara den enda operatör som har 3,6 Mbit/s i hela landet.

Själv har jag använt Tres turbo-3G-tjänst sedan i våras. Det har fungerat bra, men det är bara vid Möllan i Malmö som jag lyckats komma upp i tillräcklig hastighet så att jag kan titta på Youtube-videor utan någon väntetid att tala om.

Imorse när jag läste DN möttes jag av en helsidesannons från Tre som talade om att man nu lanserade turbo-3G med hastigheten 7,2 Mbit/s och till samma pris som 3,6 Mbit/s kostat hittills. Först var jag rädd för att gå samma öde till mötes som de tidiga iPhone-kunderna i USA (även om de snyggade till det efteråt). Att Tre höjer kapaciteten för nya kunder men att gamla måste köpa nytt modem, förlänga bindningstiden eller något annat dumt för att få tillgång till den högre hastigheten.

Efter att ha chattat med Tres kundtjänst fick jag dock lugnande besked: en uppdatering (som går att köra även från en Mac) går det att uppdatera programvaran (läs: firmware) i USB-modemet (som förstås inte är ett riktigt modem såtillvida att den gör digital-analog-omvandling).

*[DN]:Dagens Nyheter