Bakhållet tornar upp sig

· 366 ord · 2 minut(er) att läsa

Mitt liv som populärskulturjunkie länkar till Natalia Kazmierskas artikel om sin jakt på Peter Høeg som kommer ut med en ny bok i december.

Det kommer från stofilen med ljust hår och simmiga ögon i hörnet. Han är drängfull. Han drar åt sig mitt anteckningsblock, och kladdar ner något.> – Du ska få en ledtråd, säger han knipslugt.
Med möda ser jag att han ritat en förvirrad karta. Det står ett ord med stora bokstäver: namnet på ett bostadsområde.

En artikel på samma tema hittade jag igår i nummer 12 av Svensk Bokhandel. Fast Lars Schmidts jakt på Lundaförlaget Bakhåll är mer gripande, trots att inte mycket egentligen händer i den ganska långa artikeln.

En bit in till vänster fanns en ensam röd dörr. Jag knackade.
Den öppnades tveksamt av en man i 40-årsåldern med lockigt hår och en smula utstående tänder.> – Jag är imponerad. Det tog 24 år innan någon tog sig hit, sa han och backade några steg och släppte in mig.
Sen teg han. Eller rättare, han sa inget som gick att använda. Eller som jag fick använda.

I webbversionen saknas dock de bilder som gör mycket till för att ge en atmosfär till berättelsen.

I sin programförklaring berättar Bakhåll om sin inställning till mediavärlden:

Bakhåll är »underground« – inte bara i betydelsen att vår utgivning rymmer en hel del upprorisk litteratur, dada, beat, anarki, osv, utan också i betydelsen att vi håller oss utanför den traditionella kulturruljangsen, vi bemödar oss inte om att få in en fot i stordagsmedia och TV, vi jobbar istället metodiskt vidare på vårt eget envetna håll. Denna tillbakadragna hållning kan verka omodern, men i själva verket är vi nog före vår tid. Framöver kommer gissningsvis dagsmedia att växa ännu mer i ekonomisk styrka och utsändningskraft och samtidigt förflackas ännu mer i sitt innehåll, TV-program och tidningar kommer att bli om möjligt ännu dummare och tommare i sin jakt på slötittare och slöläsare. Vi gissar att allt mer seriös verksamhet i framtiden kommer att bedrivas på vårt vis, med ryggen mot dagsmedia.

Jag kan förstå deras inställning och jag delar den i mycket även om jag är medveten om att jag själv bidrar till snuttifieringen och exhibitionismen.