Mobiltelefonerna som sommarplågor

· 787 ord · 4 minut(er) att läsa

På senare år är det inte bara låtar som kommer i form av sommarplågor. Även mobiltelefoner drabbar oss där vissa modeller är det och man vill ha pga. funktionerna eller utseendet och som man kan se lite överallt. Sommaren 2007 var det t.ex. Nokia N95 som gällde i Sverige medan USA drabbades av iPhone-feber.

Huruvida årets musikaliska sommarplåga blir Svennebanan (Sp.), någon av melodifestivallåtarna ( norsk (Sp.) eller azerbaijansk (Sp.) t.ex.) eller någon annan låt med catchy refräng och innehållslös text är inget jag kan förutse i detta läge. När det gäller mobilmodeller har jag dock uppmärksammat följande fyra modeller:

HTC Magic 🔗

Denna modell har redan släppts men finns i Sverige endast att köpa hos 3. Telefonen bygger på Googles Android-plattform. En plattform som lockar dels för att Google med sitt webbkunnande och tjänster står bakom, dels för att Android verkar vara en trevlig plattform att utveckla mot. Dessutom är systemet open source. Det första Youtube-klippet som visade exempel på hur man skriver program för det lockade och nu är det ännu enklare i och med möjligheterna till skriptade programspråk. Googles Matt Cutts visar hur man skannar en boks streckkod och lägger till i Google Books My library med sex rader Python-kod (via ceder).

Ett program som skrivits för Android är en mobilklient för Spotify som visats i ett videoklipp som släpptes för någon vecka sedan. Där var det möjligheterna att synka för offline-lyssning som det trycktes på.

Nokia N97 🔗

Nokia N97 släpptes i veckan i USA medan vi svenskar får vänta fram till de sista dagarna av juni innan vi kan köpa den. Telefonen kan beskrivas som en kombination av skärmen från Nokia 5800, tangentbordet från Nokia E75 och fullspäckad med funktioner som man förväntar sig av något i N-serien. I och med denna modell talar Nokia mer om multimedia. Trots att t.ex. Nokia N95 8GB såldes i en variant med Spider-Man 3 medpackad så är det först med de större skärmarna som det finns mening att titta på film. Till skillnad mot de tre andra telefonerna så är man fri att välja operatör.

iPhone 3G s 🔗

Den av modellerna som varit känd kortast tid är iPhone 3G s. Den avslöjades så sent som i veckan och kommer att släppas i juli. I Sverige kan man få telefonen med Telia eller Telenor. Till skillnad från de två tidigare iPhone-modellerna har de det något svårare att tala om fördelarna. Den är ännu snabbare, har röststyrning, något bättre upplösning i kameran (3 megapixel istället för tidigare 2) och kompass (vilket även N97:an har). Programvarumässigt har två ofta saknade delar lagts till (läggs även till i nya firmwaren för iPhone 3G): MMS och klipp-och-klistra-funktioner.

Palm Pre 🔗

Det här är en telefon som släppts i USA med Sprint som operatör men där ännu inget är sagt om när det ska släppas i Europa (med stöd för en nätverksstandard som används i Europa). Först och främst är det nog tidigare Palm-användare som väntar på denna telefon. Några har till och med startat en egen webbplats (med en domän som Palm själva kan ha en del att anmärka på) i väntan på Palm Pre i Sverige. Gizmodo tittade i april på exempel på program för Pre, exempelvis en Pandora-klient.

Det kan vara värt att notera att jag mest följer snacket i ett ganska teknikorienterat sammanhang och det därför kan visa sig vara andra modeller som gäller bland andra grupper.

Alla fyra modeller är egentligen inga telefoner i första hand utan egentligen datorer som marknadsförs som telefoner (och på sätt har möjlighet att lättare slå sig fram än om man skulle behöva skapa en helt ny marknad för fickstora datorer och nya försäljningskanaler). I och med Apples framgång med programförsäljning i telefonen så har detta blivit en viktigt punkt för tillverkarna. Nokia gjorde rerelease av sin programbutik i slutet av maj, nu under namnet Ovi Store. Android-plattformen har sin Android Market och Palm sin App Catalog.

Till skillnad från musikens sommarplågor får man hoppas att telefonerna gör ett mer bestående intryck än så och finns kvar i köparnas ägo längre än låtarna hemsöker våra hjärnor. Att telefonerna har funktioner som är catchy (på ett positivt sätt) och att texterna i instruktionsböckerna (om de ens behövs) inte är lika innehållslösa.

Uppdatering 15 juni: Svenska Dagbladet skriver om HTC Magic, Android och skillnader mot iPhone. Joakim Jardenberg kommenterar artikeln med egna erfarenheter från HTC Magic. (Sedan har han kommentarer om HTC:s ändringar i Android som gör den mindre kompatibel med program men de kommentarerna är inlåsta i Facebook så att jag inte kan länka.) Tre verkar ha mixtrat lite med programvaran* i HTC Magic, se Jockes kommentar nedan.

  • Ja, jag kallar det programvara i brist på bra svenskt ord för firmware.